UTRECHT - Het Centraal Station in Utrecht is zondagavond 3,5 uur ontruimd geweest omdat in een trein een verdacht pakketje was gevonden. Onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) wees uit dat het pakketje niet gevaarlijk was.

Wat er in het pakketje zat, wilde de politie aan het begin van de nacht van zondag op maandag niet zeggen. De politie onderzoekt wie het heeft achterlaten. Het pakketje, vermoedelijk een reistas, lag in een trein die stilstond op spoor 15.

De NS legde rond half negen op last van de politie al het treinverkeer van en naar Utrecht stil. Aanvankelijk stelde de NS twee sporen buiten dienst.

Bussen

Alle werknemers van de verkeersleidingspost, van waaruit alle seinen en wissels in een groot gebied rond Utrecht worden bediend, moesten hun kantoor verlaten. Dat betekende dat veel treinen op belangrijke baanvakken in de richting van onder meer Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Den Bosch ergens op het traject stil kwamen te staan. In die treinen zaten volgens ProRail vele duizenden reizigers. De spoorwegen hebben geprobeerd de treinen naar de dichtbijzijnde stations te loodsen. Dat lukte niet in alle gevallen. Mondjesmaat werden bussen ingezet.

Ook het Beatrix Theater, waar de musical Mamma Mia! bezig was, en het Jaarbeursplein moesten worden ontruimd. Iedereen diende buiten een straal van 150 meter van het station te blijven. Het theater ligt in de buurt van spoor 15. Er was geen paniek bij de ontruimingen.

Sail

In Utrecht werden reizigers en bezoekers van de musical opgevangen in de Jaarbeurshal. Veel mensen hebben echter de bus of een ander vervoermiddel naar hun bestemming genomen. Ook veel bezoekers aan het nautische evenement Sail hebben ander vervoer geregeld. Volgens berekeningen van ProRail zouden 12.000 mensen nog met de trein naar Utrecht moeten, maar de perrons in Amsterdam maakten zondagavond laat een lege indruk.

Schadevergoeding

De NS liet maandagochtend weten dat gedupeerde reizigers in aanmerking komen voor een schadevergoeding. De bezoekers van Mamma Mia! kunnen de voorstelling kosteloos op een andere dag bijwonen of hun kaartje en reiskosten vergoed krijgen, aldus theaterproducent Van den Ende.

Even na middernacht reden de eerste treinen weer. De NS probeerde alle gestrande reizigers in de nacht van zondag op maandag nog thuis te brengen. Het treinverkeer kwam maandag in de ochtendspits normaal opgang, meldde ProRail.