KEULEN - Paus Benedictus XVI vindt een dialoog tussen christenen en moslims van vitaal belang in de strijd tegen terrorisme. Dat zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in Duitsland. De ontmoeting vond plaats in de marge van de Wereldjongerendagen.

Moslims en christenen moeten de strijd aangaan met de wrok en de onverdraagzaamheid, die volgens de paus de wortels zijn van het terroristische geweld. "Als wij er samen in slagen elk spoor van wrok uit onze harten te verwijderen, elke vorm van onverdraagzaamheid te weerstaan, ons te verzetten tegen elke uiting van geweld, dan kunnen wij de golf van het wrede fanatisme keren die de wereldvrede verhindert."

Pervers

De paus veroordeelde het terrorisme als "pervers en afschuwelijk". Degenen die achter terreuraanslagen zitten hebben volgens de kerkvorst "kennelijk de bedoeling onze relaties te vergiftigen. Met gebruik van alle middelen, waaronder religie, verweren zij zich tegen elke poging een vreedzaam, eerlijk en rustig leven samen op te bouwen".

Pausmobiel

Benedictus woonde zaterdagavond een massale avondwake bij op het Marienfeld in de buurt van Keulen. Ongeveer 700.000 jongeren verwelkomden de kerkvorst aan de vooravond van het slot van de Wereldjongerendagen. De paus werd in zijn pausmobiel over het terrein rondgereden. Hij zwaaide naar de menigte en werd zelf hartstochtelijk toegejuicht.

Benedictus, die de menigte vanonder een grote witte baldakijn toesprak, zei dat er "veel is om kritiek op te hebben" binnen de katholieke kerk. Hij herinnerde aan Johannes Paulus II, die "vergiffenis vroeg voor al het verkeerde dat er in de loop van de geschiedenis is gebeurd". Benedictus' voorganger heeft zich onder meer verontschuldigd voor de Inquisitie in de Middeleeuwen en misdaden tegen joden.

Rolmodellen

Benedictus zei verder dat de "ware revolutie" om de wereld te veranderen van God komt. Hij riep de katholieke jongeren op om goede rolmodellen te zijn voor de kerk.

Het Marienfeld was zaterdagavond veranderd in een zee van lichtjes doordat de honderdduizenden aanwezigen kaarsen bij zich hielden. Vlaggen, gejuich en muziek begeleidden zoals gebruikelijk tijdens de WJD de viering.

Zondagochtend gaat Benedictus voor in de mis die tevens het hoogtepunt moet worden van de Wereldjongerendagen. De organisatie verwacht zo'n één miljoen gelovigen.