ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Zutphen 14 jaar celstraf geëist tegen de 23-jarige Ersin M. uit Deventer. De man wordt ervan verdacht dat hij in januari 2001 een geestelijk gehandicapte 36-jarige man bij zijn huis in Twello met 22 messteken heeft gedood.

De verdachte, die honderd meter van het huis van het slachtoffer woonde, beroept zich al jaren op zijn zwijgrecht. De politie heeft verslagen van telefoongesprekken waarin M. onder meer zegt: "Ik weet hoe het voelt om iemand te steken". Zijn beste vriend verklaarde tegen hem te hebben gezegd: "Vuile moordenaar, ik weet dat je iemand hebt vermoord".

Bewijs

De verklaringen van diverse getuigen verschillen. Niemand is bij de moord geweest. De verdachte zou wel in de buurt zijn gezien. Op een sigarettenpeuk zijn DNA-sporen van de verdachte gevonden, maar de vindplaats staat bekend als een algemene rookplek. Advocaat D. Moszkowicz vindt dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden. "Er is geen enkel belastend bewijs".

In 2001 werd M. al verdacht van de moord en aangehouden, maar vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In oktober vorig jaar werd het onderzoek heropend. Behalve voor de moord moest de man zich vrijdag ook verantwoorden voor het bestelen en mishandelen van zijn 17-jarige vriendin en het in bezit hebben van kinderporno en een stroomstootwapen. De uitspraak is op vrijdag 2 september 2005.