VELSEN - De achtste editie van Dance Valley is zaterdag zonder grote incidenten verlopen. De eerste duizenden bezoekers voor het dansfestival waren al snel naar huis. Nog eens duizenden stonden nog wel op de bus te wachten.

Volgens een woordvoerder van organisator United Dance Company (UDC) maakten zaterdag, voordat de poorten op het recreatiegebied Spaarnwoude opengingen, al duizenden mensen hun opwachting. De organisatie is tevreden. "Het verliep fantastisch. Het vervoer liep goed", aldus een woordvoerder. Ook op het station Amsterdam Sloterdijk waren geen problemen. Volgens de NS was het niet overdreven druk op het station en in de treinen.

Files

De organisator denkt dat zo'n 20 procent van de bezoekers de trein heeft genomen. De meeste mensen kozen voor eigen vervoer. De files kwamen zaterdag dan ook al vroeg op gang. Rond 10.00 uur ontstond de eerste opstopping op de A9, de enige toegangsweg voor bezoekers naar het festivalterrein. Rond 16.00 uur was die file 20 kilometer lang, maar werd daarna snel korter. UDC voorspelde geen vervoersproblemen. "Het enige dat kan ontstaan, zijn files en dat zijn we in Nederland wel gewend", aldus de woordvoerder.

Het weer werkte deze achtste editie aanvankelijk niet mee. Het festivalterrein was een grote modderpoel. Toch brak aan het begin van de middag de zon door.

De EHBO had een rustige dag. Er lieten zich zo'n 250 mensen behandelen voor lichte klachten. "Mensen hebben vooral last van blaren. Ze dragen bijzondere schoenen die ze pas hebben gekocht. Met dit regenachtige weer en het grote oppervlakte van het terrein is dat niet handig", aldus een woordvoerder. Ook hadden bezoekers last van hoofdpijn of kneuzingen. Anderen raakten onwel. De hulppost heeft dekens achter de hand voor het geval mensen weer verkleumd raken.

Arrestaties

De politie verrichtte tien arrestaties voor bezit van verdovende middelen, alcoholmisbruik en valse toegangsbewijzen. Het is nog niet duidelijk wat de beveiliging in beslag heeft genomen. Het openluchtfestival begon om 10.00 uur en duurde tot zaterdagavond 23.00 uur. Op twaalf podia brachten 106 DJ's, onder wie Michel de Heij, Tom Harding en Roger Sanchez, hun muziek ten gehore. De organisatie verwachtte 40.000 mensen op het uitverkochte feest. Vorig jaar trok Dance Valley meer dan 80.000 bezoekers. Toen ontstonden er problemen, omdat er voor duizenden mensen geen vervoer was.

Verkleumde feestgangers liepen uren in de regen. Tientallen werden met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Daardoor moest het festival op last van de gemeente inkrimpen.

Het festival eindigde dit jaar een uur eerder, zodat mensen volgens UDC makkelijker de trein konden pakken. Ook voor automobilisten waren er, in tegenstelling tot vorig jaar, amper verkeersproblemen. Om half twaalf stond er twee kilometer file, die in de loop van zondagochtend vroeg snel oploste.