JERUZALEM - Een bomexplosie in een bus in het noorden van Israël heeft zondagochtend aan zeker negen inzittenden het leven gekost.

Ongeveer vijftig mensen zijn gewondgeraakt, van wie twintig ernstig. Dat heeft de Israëlische publieke televisie gemeld. De politie gaat uit van een terroristische aanslag.

Bekijk video

De propvolle bus stond op een parkeerplaats nabij het voor joden heilige graf van rabbijn Simeon Bar Yohai in de stad Safed. Volgens een getuige is het dak en het achterste deel van het voertuig afgerukt. Zondagochtend is voor Israëliërs het begin van een nieuwe werkweek. De politie weet nog niet, of iemand zich in de bus heeft opgeblazen of dat een explosief van buiten tot ontploffing is gebracht. De bus zou onderweg zijn geweest van de kuststad Haifa naar Safed.

Een anonieme man heeft in een telefoontje aan het Franse persbureau AFP namens de militaire vleugel van de radicale islamitische beweging Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De leider van de militaire vleugel werd ruim een week geleden bij een Israëlische raketaanval gedood.

Beschieting

Een Palestijn heeft niet lang na de bomaanslag op de bus in Jeruzalem het vuur geopend op Israëlische veiligheidsbeambten. Volgens de Israëlische legerradio zijn zeker drie personen omgekomen, onder wie de schutter.

De schietpartij had plaats bij de Damascuspoort, een van de toegangen tot het oude centrum van Jeruzalem. Volgens een taxichauffeur die getuige was, sprong een Palestijn die achter op een motor zat, van het voertuig en begon te schieten. Een verslaggever van de radio heeft drie lijken gezien: de schutter, een Israëliër en een Palestijn.

Strijd

De woordvoerder van de Israëlische regering zei in een reactie op de aanslag dat de strijd tegen Palestijnse terreurorganisaties "zonder mededogen" wordt voortgezet. "Het is een strijd van lange adem die wij zullen voeren om die organisaties te bewijzen dat zij er niet in zullen slagen om onze vastbeslotenheid te ondermijnen om deze plaag te overwinnen", aldus de woordvoerder.

Nabil Abu Rudeina, adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, stelde de Israëlische regering voor de aanslag verantwoordelijk, omdat "zij de agressie tegen het Palestijnse volk heeft voortgezet en heeft geweigerd naar de onderhandelingstafel terug te keren".

Woensdag kwamen zeven mensen om door een bomaanslag in de kantine van de Hebreeuwse Universiteit op de Scopus-berg in Jeruzalem. Ook de verantwoordelijkheid voor deze aanslag werd door de militaire vleugel van Hamas opgeëist. Rabbijn Simeon Bar Yohai leefde in de tweede eeuw in de buurt van Safed. Regelmatig zijn er bedevaarten naar zijn graf.