PARIJS - Het vakantieverkeer heeft in Frankrijk zaterdagochtend tot honderden kilometers file geleid. Rond 09.00 uur stond op de snelwegen 725 kilometer.

Bekijk video

Het is de derde en laatste 'zwarte zaterdag' van dit jaar. Traditioneel is het dan nog voller op de Franse wegen dan op de twee andere 'zwarte' zaterdagen. Hoewel de politie automobilisten ten zeerste heeft ontraden de weg op te gaan, hebben velen dit advies genegeerd. Rond Parijs stond rond 09.00 uur 28 kilometer file en in de rest van het land 287 kilometer.

Orange

Zoals gebruikelijk doen de grootste problemen zich voor op de wegen naar het zuiden. De A7 lijkt tussen Lyon en Orange op een langzaam voortschrijdende lawine van blik. Volgens de Franse politie is de overlast dit jaar groter dan vorig jaar. Toen stond er op het hoogtepunt van de eerste zaterdag van augustus 661 kilometer file.

Vertragingen

Ook reizigers in het noorden van Duitsland moeten met vertragingen rekening houden. Vooral op de A1 (Bremen-Osnabrück) en de A7 (Hannover-Hamburg) is het druk. Later in de middag moeten vakantiegangers rekening houden met vertragingen op de A2 bij Braunschweig, waar een brug wordt opgeblazen.

Tauerntunnel

Ook in Oostenrijk is druk verkeer. De vakanties in de Duitse deelstaat Beieren zijn begonnen en dat leidde ertoe dat rond 02.00 uur al zoveel auto's voor de Tauerntunnel tussen Salzburg en Villach stonden dat de voertuigen slechts in blokken werden toegelaten. Reizigers moeten met zeker drie uur vertraging rekening houden. Aan de grensovergangen met Slovenië en Hongarije zijn de wachttijden tot twee à drie uur opgelopen.

In Zwitserland veroorzaakten terugkerende vakantiegangers veel drukte op de weg. Bij de Gotthardtunnel stond zaterdagochtend in noordelijke richting zes kilometer file. Aan de andere kant van de tunnel stond drie kilometer. Ook bij de grensovergang met Italië bij Chiasso was het verkeer vastgelopen.