KLM moet de vliegroutes van vrijwel alle vluchten naar Azië aanpassen zolang Pakistan het luchtruim voor commerciële vluchten gesloten houdt.

Reizigers van en naar Aziatische bestemmingen moeten zolang het luchtruim is afgesloten rekening houden met langere reistijden. Het gaat vooral om vluchten van en naar Singapore, Maleisië, Indonesië en India.

Het is lastig te zeggen om hoeveel vluchten het gaat en hoeveel passagiers worden getroffen door deze maatregelen, meldt KLM. "We kunnen bijvoorbeeld ook pas kort van tevoren bepalen welke andere route we gaan vliegen en of we - als het had gekund - daadwerkelijk over Pakistan hadden gevlogen", legt een zegsvrouw uit.

Het lijkt wel "enige tijd te gaan duren" voordat het luchtruim boven Pakistan weer vrijgegeven wordt voor commerciële vluchten. "Het kan heel vervelend zijn, dat realiseren wij ons ook. Maar als een land ons verbiedt om het luchtruim te gebruiken, dan kunnen wij daar natuurlijk niet veel aan veranderen."

Vanuit Nederland geen directe vluchten naar Pakistan

Er gaan vanaf Schiphol overigens geen rechtstreekse vluchten naar Pakistan, laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Pakistan besloot het luchtruim te sluiten, omdat de spanningen in de regio Kasjmir - die met India wordt gedeeld - de afgelopen weken snel zijn opgelopen. Dit leidde woensdag tot artilleriebeschietingen in het grensgebied.

Indiërs bekijken neergeschoten gevechtsvliegtuig in Kasjmir
54
Indiërs bekijken neergeschoten gevechtsvliegtuig in Kasjmir

Pakistaans leger neemt Indiase piloot gevangen

Pakistaanse gevechtsvliegtuigen vlogen het Indiase luchtruim binnen, maar werden onderschept door een squadron van de Indiase luchtmacht. Een toestel van de Indiase luchtmacht stortte woensdag neer in Kasjmir. Twee piloten en een burger kwamen daarbij om het leven, heeft de plaatselijke politie laten weten.

Het Pakistaanse leger zegt twee Indiase gevechtsvliegtuigen te hebben neergeschoten boven Pakistaans grondgebied. Daarbij zou een piloot zijn gevangengenomen.

Pakistaanse militairen bij een Indiaas neergehaald toestel. (Foto: AFP)