WASHINGTON - De Amerikaanse justitie moet binnen vijftien dagen de namen bekendmaken van alle mensen die gearresteerd zijn in verband met de aanslagen van 11 september. Dit heeft een federale rechtbank vrijdag bepaald.

De zaak was aangespannen door een twintigtal mensen- en burgerrechtenbewegingen. De uitspraak geldt ook voor de gevangenen die vastzitten op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay. Alleen in de Verenigde Staten werden na de aanslagen in totaal zo'n 1200 mensen opgepakt. De meesten van hen zijn aangeklaagd wegens het overtreden van de immigratiewet, en honderden zijn het land uitgezet.

Data en plaatsen geheim

Rechter Gladys Kessler oordeelde dat er slechts in twee gevallen uitzondering kan worden gemaakt op de noodzaak de namen van de gedetineerden te noemen. Als de gevangene een belangrijke getuige is in een onderzoek naar een terroristische aanslag, of als de gevangene zelf zijn naam niet bekend wil maken. Dit meldde de BBC. Het ministerie van Justitie behoudt het recht om de data en de plaatsen van hun arrestatie geheim te houden.

Kritiek

Mensenrechtengroeperingen hebben de afgelopen maanden hevige kritiek geuit op de manier waarop de mensen die in verband met 11 september zijn opgepakt, worden behandeld. Veel van hen zaten maanden vast zonder dat zij te horen kregen waarom zij werden vastgehouden. Ook is er kritiek geweest op de behandeling van gevangenen, voornamelijk afkomstig uit Afghanistan, op Guantanamo Bay.