KEULEN - Paus Benedictus XVI is donderdag in Duitsland aangekomen. Hij landde rond het middaguur op de luchthaven van Keulen, waar hij de Wereldjongerendagen zal bijwonen. Het is de eerste reis buiten Italië van de 78-jarige kerkvorst sinds zijn benoeming in april.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Duitse weergoden waren de paus niet gunstig gezind. Toen hij uit het toestel van Alitalia stapte, blies een windvlaag zijn keppeltje van zijn kruin. Toch zwaaide hij lachend naar de menigte die hem was komen begroeten, voordat hij zich liet verwelkomen door de Duitse president Horst Köhler, bondskanselier Gerhard Schröder, en de Keulse aartsbisschop Joachim Meisner.

Oevers

Paus Benedictus XVI sprak vele duizenden jongeren toe die zich aan de oevers van de Rijn in Keulen hadden verzameld om de kerkvorst in te halen op de Wereldjongerendagen. De in Duitsland geboren geestelijke zei diep geroerd te zijn en God te danken voor de gelegendheid zijn vaderland weer te zien.

Volgens politieschattingen hadden zich donderdag 300.000 mensen verzameld aan de oevers van de rivier. "Voor het eerst sinds mijn uitverkiezing op de stoel van Petrus sta ik vandaag vol vreugde op de grond van mijn geliefde vaderland, Duitsland", liet de opvolger van Johannes Paulus II weten. De voorganger van Benedictus begon in 1984 met de Wereldjongerendagen die uitgroeiden tot een tweejaarlijks mega-spektakel.

Erfenis

Benedictus riep de jongeren op de "buitengewone spirituele erfenis" van Johannes Paulus II, wiens liefde voor de jeugd de jonge christenen nieuw elan gaf, te volgen. De jeugd van de wereld moet op zoek naar Jezus. "Stel uw hart open voor God, laat u verrassen door Christus", aldus de kerkvorst. Het geluk zo onderstreepte hij, "heeft een naam, een gezicht. Het is Jezus van Nazareth verborgen in de eucharistie."

Later zal de kerkvorst in de pausmobiel nog door de straten van Keulen worden gereden.

Er zijn meer dan 400.000 jonge rooms-katholieken naar Keulen gekomen voor de Wereldjongerendagen. Politie en hulpdiensten moeten met 12.000 man het bezoek in goede banen leiden en de veiligheid van de paus waarborgen. Er zijn uit vrees voor terrorisme strenge veiligheidsmaatregelen genomen.