DEN HELDER - Een 17-jarige inwoner van Volendam is vrijdagmiddag op het IJsselmeer ter hoogte van Urk overboord geslagen na een stoeipartij. De jongen raakte in zijn val de stootrand van het zeiljacht en verdween onder water. De zoektocht van de Kustwacht had vrijdavond nog niets opgeleverd.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) denkt dat de jongen vrijwel zeker om het leven is gekomen. Het slachtoffer was met drie vrienden van Monnickendam via Enkhuizen op weg naar Lemmer. Direct na het voorval zijn de andere opvarenden de jongen nagesprongen, maar konden hem niet meer vinden.

De Kustwacht begon direct een zoektocht op het IJsselmeer. Zij heeft vier reddingsboten, een aantal bergingsvaartuigen, een boot van Rijkswaterstaat en een politieboot ingezet. Ook hebben enige tijd een helikopter van de Luchtmacht en de Marine het water afgezocht. Deze keerden later in de middag onverrichterzake terug.

Speurhond

Later op de avond kwam ook een duikersteam in actie nadat een speurhond aansloeg boven een bepaald punt in het water. In overleg met het Openbaar Ministerie heeft de waterpolitie procesverbaal opgemaakt wegens dood door schuld tegen de drie minderjarige jongens uit Monnickendam, Purmerend en Katwoude. Uit onderzoek bleek dat zij niet onder invloed waren van alcohol. Ze mochten na verhoor met hun ouders naar huis.

De Kustwacht heeft de zoekactie nog niet afgelast.