HANNOVER - Joodse instellingen in Duitsland hebben steeds vaker te maken met antisemitische beledigingen en scheldpartijen. Deze gaan gepaard met een "domme vijandigheid tegenover alles wat vreemd is." Dit zei voorzitter Michael Fürst van de landelijke vereniging van joodse gemeenten in Duitsland vrijdag in een interview met het Duitse protestantse persbureau EPD.

Sinds FDP-politicus Jürgen Möllemann dit voorjaar een debat over het antisemitisme aanwakkerde, is alle wrok en vooroordeel ten aanzien van joden weer duidelijk tevoorschijn gekomen, zei Fürst.

De vice-voorzitter van de liberale FDP merkte in mei op dat hij bang was "dat bijna niemand de antisemieten in Duitsland, die wij moeten bestrijden, meer aanhang heeft verschaft dan de heer Sharon, de Israelische premier, en de heer Friedman, vice-voorzitter van de Centrale Raad voor Duitse Joden, met zijn intolerante en hatelijke optreden".

Bekladdingen

Rode draad in de beledigingen of bekladdingen op de muren van joodse gemeenten, is volgens Fürst dat alle joden in Israël horen. Hij vindt het de taak van scholen antisemitische gevoelens te voorkomen door bijvoorbeeld godsdienstonderwijs over alle religies te geven.