AMSTERDAM - De Braziliaan Jean Charles de Menezes werd niet doodgeschoten na een achtervolging, maar zat gewoon in de metro, na het Londense metrostation Stockwell op zijn gemak binnen te zijn binnengewandeld en een krant te hebben gepakt. Toen hij in de trein had plaatsgenomen werd hij gegrepen door een politiesurveillant en vervolgens door een ander van dichtbij door het hoofd geschoten. Dat heeft de Britse televisiezender ITV gemeld op grond van getuigenverklaringen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie schoot Menezes op 22 juli, een dag na de mislukte aanslagen in Londen, dood omdat ze hem, zoals later bleek ten onrechte, aanzag voor een terrorist. Volgens de officiële lezing zette Menezes het op een lopen toen agenten in burger hem wilden aanhouden, na hem te hebben gevolgd vanaf een huis dat in verband met de aanslagen door de politie in de gaten werd gehouden.

Pistool

ITV haalde een man aan die tegenover Menezes zou hebben gezeten en die zei: "Ineens kwam er een man binnen, die een klein zwart pistool op een persoon tegenover mij richtte. Hij richtte het pistool op de rechterkant van het hoofd van de man. Het pistool bevond zich op dertig centimeter afstand van het hoofd van de man toen het eerste schot werd gelost."

De getuigenverklaringen waaruit ITV citeerde zouden afkomstig zijn uit een onderzoeksrapport. De politiesurveillant vertelt hoe hij "de man met het spijkerjack", Menezes dus, greep en hem terug in de stoel drukte waar hij eerder had gezeten. "Toen hoorde ik heel dichtbij mijn linkeroor een schot en werd ik op de vloer van het rijtuig gesleurd", zo zou de surveillant hebben gezegd. De politie heeft ook gezegd Menezes niet te hebben vertrouwd omdat hij een veel te dikke jas aanhad voor de tijd van het jaar.

De klachtencommissie van de politie, die de dood van Menezes onderzoekt, wilde niet op het bericht ingaan en zei niets te weten over de herkomst van de verklaringen waaruit ITV citeerde.