ALKMAAR - De gebitsidentificatie die is uitgevoerd op de resten van het lichaam van een volwassene dat is aangetroffen in de duinen tussen Egmond en Bergen, geeft sterke aanwijzingen dat het hier inderdaad gaat om het lichaam van Marion van Buuren. Dat heeft de politie Noord-Holland Noord vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie in Alkmaar.

De politie zegt pas 100 procent zeker te zijn over de identiteit als het laboratoriumonderzoek is afgerond. Dit onderzoek moet aan alle onzekerheid een einde maken. De politie heeft bevestigd donderdag de resten van twee lichamen, een van een volwassene en een van een kind, te hebben gevonden met behulp van speurhonden en prikstokken.

De plaats waar de vermoedelijke lichamen van Marion van Buuren en haar dochtertje Romy zijn aangetroffen, is dinsdagavond gevonden op aanwijzing van een broer van de in 1998 overleden Turkse crimineel Okan O. Dat zegt de moeder van Marion. De lichamen zijn in de duinen tussen Bergen en Egmond aangetroffen.

Marion en Romy van Buuren zijn voor het laatst gezien op 8 juni in Bergen en Alkmaar. Daarna is het duo nooit meer gezien. Marion woonde in Bergen en was ten tijde van haar verdwijning 19 jaar. Romy was een jaar oud.

O. is de vroegere partner van Marion en de vader van Romy. De politie is er altijd van uitgegaan dat hij iets te maken heeft gehad met de verdwijning van de twee, maar O. heeft dat tot zijn dood ontkend.

De ouders van Marion zijn dinsdagavond met een broer van Okan naar de plek geweest. "Daar heeft hij de plek aangewezen waarop wij de politie hebben ingeschakeld", aldus de moeder van Marion, Corrie van Buuren. "De politie is nog bezig met het verrichten van sectie op de lichamen maar ik weet voor 99,9 procent zeker dat ze het zijn. Aan de ene kant ben ik opgelucht dat ze zijn gevonden, maar aan de andere kant is het ook een afknapper. Je durft er toch niet aan te denken dat ze er niet meer zijn."

Groot geheim

Als familielid van Okan kan de jongere broer zichberoepen op zijn verschoningsrecht en is hij mogelijk niet strafbaar.

Volgens de politie heeft de broer, waarvan de leeftijd niet bekend is gemaakt, de volgende verklaring gegeven: "Als jonge jongen kreeg ik een groot geheim van een oudere broer. Ik durfde daar niet over te praten. Ik ben nu ouder, ik denk anders en ik kan het niet langer voor me houden", aldus de verklaring. De broer heeft aangegeven geen aanspraak te willen maken op de uitgeloofde beloning.

Okan O.

De politie is er altijd van uitgegaan dat de Turkse crimineel Okan O. te maken heeft gehad met de verdwijning van de moeder en de dochter. O. overleed in mei 1998 in het gevangenishospitaal van Scheveningen op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

Justitie verdubbelde in juni nog de beloning voor de gouden tip in de zaak van 25.000 euro.

Volgens F. Gerritsen, de leider van het onderzoeksteam, gaf de broer als tweede verklaring voor zijn lange zwijgen dat hij erg opzag tegen de oudere Okan, die in feite als zijn vader fungeerde. Ongeveer een maand geleden lanceerde justitie een nieuw offensief in het onderzoek, dat er in feite op neerkwam dat de familie van O. opnieuw werd benaderd. Dat leidde bij de broer uiteindelijk tot het inzicht dat hij moest praten.

Geen medeverdachte

Hij heeft aangegeven geen aanspraak te willen maken op de uitgeloofde beloning van 25.000 euro. Volgens de Alkmaarse hoofdofficier van justitie A. Van der Kerk is de belangrijkste vraag nu of Okan O. alleen heeft gehandeld of dat er meerdere verdachten in het spel zijn. Vooralsnog zijn er geen concrete aanwijzingen die duiden op een medeverdachte. Als er geen nieuwe sporen volgen, wordt het dossier gesloten, maakte Van der Kerk bekend. ,,Doden kun je nu eenmaal niet vervolgen.''

/LINK
Opsporingsbericht
Dossier Marion van Buuren van Peter R. de Vries