ATHENE - Het onderzoek naar de oorzaak van de ramp met het vliegtuig van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios Airways bij Athene verloopt moeizamer dan verwacht. De recorder met de opnamen van de gesprekken in de cockpit is nog steeds niet gevonden, zei voorzitter Akrivos Tsolakis van de Griekse luchtvaartcontroledienst dinsdag tegen de Griekse televisie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Wat de bergingsdiensten maandag hebben gevonden, was helaas slechts de houder van de cockpit-voicerecorder. Ik ben pessimistisch over de vraag of wij het aparaat zelf nog zullen vinden", aldus Tsolakis. De Boeing 737-300 van Helios Airways stortte zondag bij Athene neer. Alle 121 inzittenden zijn om het leven gekomen.

Voicerecorder

De cockpit-voicerecorder zou uitsluitsel kunnen geven over wat de piloten met de luchtverkeersleiding hebben besproken. Ook zou met behulp van de opnamen waarschijnlijk te achterhalen zijn wat er in de cockpit is gebeurd nadat het radiocontact met de luchtverkeersleiding was verbroken. Behalve de stemmen van de bemanningsleden zijn op het apparaat ook de andere geluiden in de cockpit te horen.

De recorder met de vluchtgegevens is wel intact, zei Tsolakis. De komende dagen wordt dit apparaat opgestuurd naar Parijs, waar deskundigen de gegevens gaan analyseren.

Stewardess

Bergers hebben in de wrakstukken van de cockpit van het verongelukte vliegtuig de stoffelijke resten gevonden van een stewardess die nog vermist werd. Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat zeker een van de bemanningsleden nog heeft geprobeerd het toestel onder controle te krijgen.

De Griekse krant Ethnos meldde dinsdag dat de piloten van de twee F-16's die het toestel begeleidden nadat het radiocontact was verbroken zouden hebben gezien dat een stewardess in de cockpit worstelde met de apparatuur. Zij hebben volgens de krant hun verklaring ingesproken op een recorder in hun toestellen.

De Griekse autoriteiten meldden eerder dat de piloten van de straaljagers in de cockpit twee mensen hadden gezien die kennelijk probeerden de controle over het vliegtuig te krijgen. Of het om passagiers of bemanningsleden ging, was niet duidelijk.

Nationale rouw

Griekenland neemt dinsdag nationale rouw in acht ter herdenking van de slachtoffers van de ramp. De regering bezoekt een herdenkingsmis in de kathedraal van Athene. Ook op Cyprus, waar maandag een rouwperiode van drie dagen begon, worden herdenkingsplechtigheden gehouden.

Onderzoek

De Grieks-Cypriotische justitie is maandag een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar de gang van zaken bij luchtvaartmaatschappij Helios Airways. De politie heeft maandagavond invallen gedaan bij kantoren van Helios in Nicosia. Volgens Cypriotische media is de politie vooral op zoek naar documenten over de technische staat van de vliegtuigen van Helios. Speculaties in de Griekse media willen dat de maatschappij het niet zo nauw neemt met de veiligheid van haar vloot. De invallen moeten ook voorkomen dat documenten worden vernietigd.

Zuurstof

De Griekse autoriteiten gingen er eerst van uit dat alle inzittenden al dood waren toen het toestel neerstortte. Uit de eerste secties blijkt dat dat waarschijnlijk niet het geval is geweest. De lijkschouwer deelde mee dat hij bij de eerste onderzoeken geconstateerd was dat de slachtoffers niet dood, maar waarschijnlijk wel bewusteloos waren toen het toestel neerstortte.

Aanvankelijk spraken de Griekse autoriteiten het vermoeden uit dat de meeste slachtoffers al dood waren omdat zij waren bevroren door een defect in de klimaatbeheersing en als gevolg van zuurstofgebrek door falende apparatuur.