NABLUS - Het Israëlische leger is vrijdagochtend een grootscheepse operatie begonnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Daarbij werden zeker vier Palestijnen gedood. Meer dan honderd tanks rukten op naar het centrum van de stad Nablus. Daar kwamen in de oude binnenstad twee Palestijnen, Raed El Amad en Naaman Zalum, om bij vuurgevechten.

Bekijk video

In het dorp Salem vlakbij Nablus is vrijdagochtend Hamas-activist Amjad Jabur doodgeschoten door Isrëlische soldaten. Volgens een buurman had de 28-jarige Jabur zich al overgegeven toen hij door de Israëli's van dichtbij werd doodgeschoten.

De buurman was door de Israëli's ingeschakeld bij hun actie, zo vertelde hij aan het Franse persbureau AFP: "De militairen gaven mij het bevel naar het huis van Jabur te gaan om hem te waarschuwen dat hij was omsingeld en dat hij zich moest overgeven", aldus de man. "Ik heb gehoorzaamd. Jabur stemde ermee in zich over te geven. Hij ging de straat op. Toen hebben de soldaten van aan afstand van twee meter op hem geschoten."

Ook in de Gazastrook viel het Israëlische leger vrijdagochtend opnieuw Palestijnse woongebieden binnen. In de plaats Rafah werd daarbij een 20-jarige palestijn gedood. Een 14-jarige jongen raakte gewond.