PARAMARIBO - Suriname wenst een militair samenwerkingsprogramma met Nederland. Dat heeft de demissionaire minister van Defensie, R. Assen, maandag in Paramaribo kenbaar gemaakt aan staatssecretaris C. van der Knaap.

Dat programma moet meer behelzen dan de jungletrainingen die Nederlandse militairen op regelmatige basis houden in de binnenlanden van Suriname. De toekomstige Surinaamse regering zal over deze kwestie met het Nederlandse ministerie van Defensie onderhandelen.

Herdenking

Van der Knaap is in Suriname in verband met festiviteiten ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft maandagmiddag een krans gelegd bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant in Paramaribo. Overlevende oorlogsveteranen hielden er een defilé.

Surinaamse militairen, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse nationaliteit hadden, leverden in het Nederlandse leger strijd in onder meer Indonesië tegen de Japanse bezetters. De Surinaamse federatie van Oud-Strijders en Ex-Militairen, die momenteel ongeveer tweehonderd leden telt, pleit al jaren voor een rechtspositie die volledig overeenkomt met die van hun Nederlandse ex-collega's. In 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, kwam er een einde aan de gelijke rechtspositie.

'Wereldoorlog in de West'

In het Surinaams Museum is tot eind dit jaar de reizende versie van de foto-expositie 'Wereldoorlog in de West' te bezichtigen. De tentoonstelljng is een productie van het Verzetsmuseum in Amsterdam. De komst van de expo is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nederlandse ambassade in Paramaribo.