JERUZALEM - De ontruiming van twee van de vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is maandag voltooid. Dat heeft het Israëlische leger maandag bekendgemaakt.

"De nederzettingen Ganim en Kadim zijn beiden compleet verlaten met ingang van vandaag", aldus een woordvoerster van het Israëlische leger. Kolonisten van in totaal 25 joodse nederzettingen op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever moeten op last van de Israëlische regering hun woonplaatsen verlaten.

Ariel Sharon

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de Palestijnen maandag gedreigd met "de hardste vergeldingsacties ooit" als zij Israël nog aanvallen na de ontruiming. Hij zei dat in een televisierede op de dag dat de omstreden terugtrekking begon.

In zijn toespraak zei Sharon dat hij de pijn voelt van hen die gedwongen hun huizen moeten verlaten, maar dat hij ook begrip heeft voor de lastige situatie van de Palestijnen in het bezette gebied. Hij noemde de ontruiming van alle nederzettingen in de Gazastrook "van essentieel belang" voor Israël.

"We kunnen niet eeuwig vasthouden aan de Gazastrook. Er leven meer dan een miljoen Palestijnen, opeengepakt in vluchtelingenkampen", aldus Sharon. Hij noemde die kampen "broeinesten van haat, zonder hoop aan de horizon".