LONDEN - Katten wiens bazen thuis roken, lopen een groter risco een vorm van kanker te krijgen. Dit is gebleken uit een studie van dierenartsen in de Verenigde Staten. De dieren zijn met name gevoelig voor lympheklierkanker, waaraan drie van de vier katten doodgaan binnen een jaar na de diagnose.

Als een persoon thuis rookt, heeft de poes of kat tweemaal zoveel kans de ziekte op te lopen als een dier van niet-rokende bazen. Als het beest vijf jaar of langer passief meerookt, blijkt het risico driemaal zo groot te zijn. Met twee rokers in huis worden vier keer zoveel dieren ziek als hun rookvrije soortgenoten.

De onderzoekers van de Tufts universiteit in Massachusetts hopen dat hun conclusies mensen er toe zullen zetten te stoppen met roken. "Ik weet dat er veel mensen zijn die niet willen stoppen om hen zelf of hun gezin, maar wel voor hun huisdier", zei een van de wetenschappers tegen de Britse omroep BBC. De artsen willen hetzelfde onderzoek uitvoeren met honden. Zij denken echter nu al dat honden minder last hebben van het passief meeroken dan katten.

Dit zou komen doordat honden vaker worden gewassen en buiten zijn, en de katten de rook meer in hun vacht opnemen.