JAKARTA - Nederland accepteert "politiek en moreel" de datum van 17 augustus 1945 als de dag van de onafhankelijkheid van Indonesië. Dit heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Jakarta, Usha Gopie, maandag gezegd.

Gopie wees erop dat de aanwezigheid van minister Bot van Buitenlandse Zaken bij de viering van de 17e augustus in Jakarta hiervan een bewijs is.

De Indonesische rebellen die zich tegen het officiële koloniale gezag in Nederlands-Indië keerden, golden als collaborateurs van de Japanse bezetters van Nederlands-Indië. Nederland vocht een bloedige strijd tegen de rebellen en verleende uiteindelijk na onderhandelingen Indonesië in 1949 de onafhankelijkheid. De onafhankelijksheidsdatum van de voormalige kolonie was derhalve in Nederlandse ogen 'de soevereiniteitsoverdracht' op 27 december 1949.

In Indonesische ogen was het echter de dag dat de politieke leiders Soekarno en Hatta, twee dagen na de Japanse capitulatie, het land in 1945 voor onafhankelijk verklaarden. De strijd in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949 heeft volgens schattingen aan 150.000 Indonesiërs en 6000 Nederlanders het leven gekost.