DEN HELDER - Op de Noordzee zijn donderdagmiddag kort voor vijf uur de bulkcarrier Walker en de gastanker Cotswold met elkaar in aanvaring gekomen. De carrier is leeg, de gastanker is geladen met 1600 ton propyleen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De Kustwacht heeft vier reddingboten en een helikopter van de Koninklijke Marine in Den Helder gestuurd naar de plaats van de aanvaring, ongeveer 85 kilometer uit de kust van IJmuiden.

De carrier, met de bestemming IJmuiden, heeft een gat midscheeps aan bakboord en maakt water. De tanker, die op weg was van Noorwegen naar Antwerpen, heeft lichte schade aan de boeg. Het is nog niet bekend onder welke vlag de schepen varen.

Onder controle

De zes bemanningsleden van de carrier waren in eerste instantie overgestapt op de tanker. De kapitein, stuurman en machinist hebben die weer verlaten en zijn met behulp van een reddingsboot aan boord van de Walker gegaan. Zij inspecteren de boot momenteel. De Cotswold is al goed bekeken; de situatie is onder controle, aldus de Kustwacht.

Volgens de Kustwacht ligt de Walker inmiddels redelijk stabiel. Zij heeft goede hoop dat de boot blijft drijven. De oorzaak van de aanvaring is onbekend. Dat wordt de komende dagen onderzocht.