Noodtoestand Sri Lanka na moord op minister (video)

COLOMBO - De Srilankaanse president Chandrika Kamaratunga heeft zaterdag de noodtoestand in haar land uitgeroepen na de moord op minister van Buitenlandse Zaken Lakshman Kadirgamar. De minister overleed vrijdagavond in een ziekenhuis nadat hij door onbekenden vanuit een naburig huis was beschoten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Alhoewel het onduidelijk is wie de daders waren, hield de regering zaterdag de Tamil Tijgers (LTTE) verantwoordelijk voor de moord. De rebellen ontkenden in een verklaring echter elke betrokkenheid bij de aanslag. Volgens de Tamil Tijgers moet de regering "in eigen gelederen" zoeken naar de daders.

Een regeringswoordvoerder zei zich dat niet te kunnen voorstellen. "We vinden het moeilijk de ontkenning te accepteren", aldus de woordvoerder, die de moord een "grote tegenslag" voor het vredesproces op Sri Lanka noemde.

Aanhoudingen

De noodtoestand zal voor onbepaalde tijd gelden. De maatregel geeft de autoriteiten meer mogelijkheden om verdachten op te pakken en hen voor langere tijd vast te houden. Kort na de schietpartij zijn twee mensen aangehouden.

De 73-jarige Kadirgamar werd volgens de politie in de buurt van zijn huis door twee sluipschutters in de borst en hoofd geschoten. De mannen hadden zich opgesteld in een toilet op de bovenste verdieping van een naburig huis. Vier artsen voerden een spoedoperatie uit op de minister, maar die mocht niet baten.

Huiszoekingen

Zwaarbewapende militairen en politiemannen voerden zaterdag in de omgeving van de moordplek deur aan deur huiszoekingen uit. Ook soldaten van de luchtmacht en marine hielpen mee. Elders in de stad hield de politie lukraak auto's aan en controleerden agenten identiteitsbewijzen.

Kadirgamar was één van de zwaarst bewaakte bewindslieden van Sri Lanka. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een potentieel doelwit van de Tamil Tijgers was. De bewindsman beriep zich erop dat het aan hem te danken was dat andere landen, onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, de Tamil Tijgers illegaal verklaarden.

De LTTE is sinds de jaren zeventig de sterkste groep op Sri Lanka die ageert tegen de discriminatie van etnische Tamils door de meerderheid van Singalezen. In 1983 begon de strijd voor een eigen Tamilstaat op het eiland. In 2002 sloten de Tamils en de autoriteiten met bemiddeling van Noorwegen een wapenstilstand die het afgelopen jaar steeds verder onder druk is komen te staan.

Tegenslag

Een van de belangrijkste Noorse onderhandelaars noemde de aanslag op Kadirgamar zaterdag een "enorme tegenslag voor het vredesproces". Ook de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Petersen liet in een verklaring weten dat de moord "een serieuze test" zal zijn. Noorwegen zal nu de partijen oproepen terughoudendheid te betrachten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie