Vertrouwenspersoon voor ontvluchte tbs'ers

ARNHEM - De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) gaat een vertrouwenspersoon aanstellen voor gevluchte tbs'ers. Het is de bedoeling dat die een voortvluchtige tbs'er adviseert uit zichzelf terug te keren naar de inrichting. Dit heeft de EORG zaterdag laten weten.

De EORG denkt aan iemand die psychiatrisch is geschoold, aldus een woordvoerder. De organisatie hoopt uiterlijk 1 september een vertrouwenspersoon te hebben gevonden.

Zo hoopt de EORG te voorkomen dat een voortvluchtige tbs'er delicten pleegt of zich door justitie in het nauw gedreven voelt. Het tonen van foto's en verspreiden van opsporingsberichten kan volgens de EORG ertoe leiden dat een ontvluchte tbs'er "door het lint gaat".

De vertrouwenspersoon is er voor de tbs'er en zal geen enkele rol spelen in het opsporingstraject, benadrukt de EORG. De tbs'er zelf besluit of hij wil terugkeren of niet.

Telefoonnummer

Er komt een speciaal telefoonnummer waarop de vertrouwenspersoon te bereiken is. De EORG wil nog overleggen met justitie om te verzekeren dat de gesprekken vertrouwelijk zijn.

Opwelling

De EORG denkt dat gevluchte tbs'ers wel behoefte hebben aan een vertrouwenspersoon. "Het vluchten is nooit vooropgezet", aldus de woordvoerder van de organisatie. "Het gebeurt in een opwelling."

Tip de redactie