WILHELMSHAVN - Het zogenoemde zeehondenvirus heeft zich uitgebreid tot Noord-Frankrijk. Dat blijkt uit de sectie van een zeehond die bij Boulogne, vlak bij de Frans-Belgische grens, is aangespoeld. In Nederland zijn er inmiddels zo'n 230 zieke en dode dieren gevonden.

Dat heeft het secretariaat van de Waddenlanden woensdag naar buiten gebracht. De zeehond bij de Frans-Belgische grens spoelde een week geleden aan. Sectie door de Universiteit van Luik heeft het phocine distemper virus aangetoond.

Van de 'Nederlandse' slachtoffers spoelden er 198 dood aan, 11 zijn gedood door dierenartsen omdat ze niet meer te redden waren en 21 zijn overgebracht naar de opvangcentra in Pieterburen en op Texel. Zeven van de slachtoffers kwamen uit de Noordzee, de rest uit de Waddenzee.

In het Skaggerak en het Kattegat in Denemarken en Zweden zijn tot nu toe 2200 zeehonden omgekomen door het virus. Het virus trof de zeehonden in 1988 al eens. Toen ging 60 procent van de populatie dood. De verwachting is nu dat de ziekte het aantal zeehonden in met name de Waddenzee kan halveren.