AMSTERDAM - Vier leden van de Hofstadgroep hebben geprobeerd om werk te krijgen op luchthaven Schiphol. In die tijd waren zij al bezig met het verzamelen van informatie over het plegen van aanslagen op het vliegveld. De inlichtingendienst AIVD voorkwam in 2002 dat één van de terreurverdachten een 'vertrouwensfunctie' kreeg op Schiphol. Dat meldt het Nederlands Dagblad zaterdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee van de sollicitanten, Zakaria T. en Ismail A., hebben volgens justitie terroristische opleidingskampen in Pakistan bezocht. T., vertrouweling van Mohammed B., was al aangenomen en zou een 'vertrouwensfunctie' krijgen. De AIVD voorkwam met een negatief advies dat hij daadwerkelijk aan het werk zou gaan. A., die werd gearresteerd in het Haagse Laakkwartier, heeft gesolliciteerd naar een functie op Schiphol.

Een ander Hofstadlid, Achmed H., had een baan in de taxfreezone van Schiphol Plaza. Op de laptop van H., huisgenoot van Mohammed B., zijn artikelen gevonden over het plegen van aanslagen op de luchthaven. Justitie beschouwt H. als de computerexpert van de extremistische groep, aldus de krant.

Eerder werd al bekend dat B., de moordenaar van Theo van Gogh, in 1998 aan de slag wilde als bewaker op Schiphol. Een negatief advies van de politie Haaglanden voorkwam dat hij werd aangenomen.

De leden van de Hofstadgroep staan terecht voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en zouden voorbereidingen hebben getroffen voor het plegen van aanslagen. Het is nog niet duidelijk of Schiphol een concreet doelwit was. Wel zijn er bij Samir A., een bekende van de Hofstadgroep, plattegronden van de luchthaven aangetroffen.