LONDEN - De aanslagen in Londen op 7 en 21 juli houden geen verband met elkaar. Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de aanslagen blijkt dat de verantwoordelijke terroristische cellen los van elkaar opereerden. Dat meldt de Britse krant The Independent zaterdag op basis van een anonieme bron die betrokken is bij het onderzoek.

Op 7 juli kwamen 52 mensen om door drie zelfmoordaanslagen in de Londense metro en een in een bus. Bij een tweede 'mislukte' serie aanslagen op 21 juli vielen geen doden.

Er zit niet één brein van al-Qaeda noch van een andere organisatie achter de aanslagen, schrijft The Independent. Volgens de politie verhoogt dat de kans dat er meer groeperingen in Groot-Brittannië actief zijn zoals de cel die achter de aanslagen van 7 juli zat.

"Het is aannemelijk dat er anderen zijn, waar we niets vanaf weten. In de afgelopen tien jaar hebben we meerdere groeperingen ontwricht die aanslagen hadden kunnen plegen. We kunnen ze niet allemaal tegenhouden. Op zeker moment zal een andere groep opstaan die aanslagen wil plegen", aldus de anonieme bron.

Eerder meldden Britse media dat er volgens de politie een duidelijk verband is tussen de dodelijke aanslagen op 7 juli en de mislukte aanslagen van 21 juli. De gebruikte bommen zouden door dezelfde persoon zijn gemaakt.