De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben zondag een kortetermijnakkoord ondertekend om de financiële bijdrage voor de militaire steun van de Verenigde Staten op het schiereiland te verhogen. Seoul komt daarmee tegemoet aan de eis van president Donald Trump voor meer geld voor de stationering van Amerikaanse legertroepen.

Als het Zuid-Koreaans parlement de nieuwe overeenkomst goedkeurt, betaalt Zuid-Korea dit jaar 1,03 biljoen won, 810 miljoen euro. Dat is ruim 55 miljoen euro meer.

Ongeveer 28.500 militairen uit de Verenigde Staten zijn gestationeerd in Zuid-Korea. De VS heeft sinds de Koreaanse Oorlog, die werd gevoerd van 1950 tot 1953, een militaire aanwezigheid in het land.

In tegenstelling tot vorige deals, die voor vijf jaar werden gesloten, is deze slechts geldig voor 2019. De kans is daarom groot dat beide partijen al over enkele maanden weer aan de onderhandelingstafel zitten.

Een ervaren parlementariër vertelde in januari nog dat de onderhandelingen na bijna een jaar praten muurvast zaten omdat de VS "plotseling en onacceptabel" 1,4 biljoen won (1,1 miljard euro) vroegen.

Zuid-Koreaanse minister noemt proces 'heel lang, maar heel succesvol'

"Het was een heel lang proces, maar uiteindelijk heel succesvol", lichtte de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha toe. Hoewel er in het land ook kritische geluiden zijn te horen over de duurdere militaire samenwerking voor slechts één jaar, denkt ze dat de volksvertegenwoordiging zal instemmen. "Tot dusver zijn de reacties positief".

Namens de VS, die sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) militair aanwezig zijn, zette buitenlandadviseur Timothy Betts een handtekening.

Hij zei tegen Kang dat geld een klein maar belangrijk onderdeel is van de Zuid-Koreaanse pijler onder het bondgenootschap. "De regering van de VS beseft dat Zuid-Korea veel doet voor onze alliantie en voor vrede en stabiliteit in de regio".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!