Hoosbuien teisteren Nederland

DE BILT - Stevige regen- en onweersbuien die van west naar oost over het land trokken, hebben vrijdag veel overlast veroorzaakt. Vooral het centrum van het land kreeg het zwaar te verduren. Met name in Utrecht en het Gooi is veel regen gevallen, zei een woordvoerder van het KMNI vrijdagmiddag.


Wateroverlast in Haarlem - Foto: Tino van der Giesen

In de Grote Houtstraat in Haarlem werden acht winkels ontruimd, omdat de (systeem)plafonds naar beneden dreigden te komen als gevolg van de regen. Dat heeft een woordvoerder van de politie vrijdagmiddag gezegd. In Haarlem liepen een paar straten onder en kwam een aantal putdeksels omhoog, maar verder "lijkt het erg mee te vallen".


Hoosbuien in Hilversum - Foto: Bjorn Leek

Rotterdam werd geteisterd door een hagelbui. Sommige hagelstenen waren twee centimeter groot. De brandweer kreeg tientallen meldingen, vooral over wateroverlast en omgewaaide bomen. Ook kreeg de dienst net na de bui veel automatische brandmeldingen binnen. Volgens een woordvoerster waren die allemaal loos alarm. De melders gaan af door de trillingen in de lucht tijdens onweer- en hagelbuien.

Hilversum

Na het westen was het midden van het land aan de beurt. Grote delen van Hilversum werden onbereikbaar doordat straten onder liepen als gevolg van hevige neerslag. Vooral het centrum werd getroffen, aldus de politie, maar ook een aantal toegangswegen tot de stad werd afgezet. De hulpdiensten raadden automobilisten aan Hilversum zoveel mogelijk te mijden. Na anderhalf tot twee uur was de situatie weer min of meer normaal.


Auto's ondervinden overlast van de hevige regenval in Haarlem - Foto: Tino van der Giesen

De regen daalde op sommige plaatsen in grote hoeveelheden neer. "Er zijn forse buien gaande, hier en daar valt veel neerslag", zei een woordvoerder van het KNMI in het begin van de middag. Hij noemde het weer niet uitzonderlijk. "Het is een voortzetting van het weer van de afgelopen weken." Aan de wisselvallige periode komt volgende week een einde, vanaf dinsdag wordt het beter, meldde hij hoopvol.

KNMI

Het KNMI verwacht dat de buien aan het begin van de avond het land uit zijn. Voor die tijd krijgen de oostelijke helft van de Veluwe, Salland en het zuidoosten van het land nog met neerslag te maken. Groningen, Friesland en Drenthe blijven droog.

Over het oosten trekt een aaneengesloten buiengebied, het zuidoosten krijgt te maken met losse buien. Die losse buien kunnen nog voor overlast zorgen, in het aaneengesloten gebied is de activiteit aan het uitsterven, aldus de woordvoerder van het KNMI. "Het is dan tot zaterdagmiddag overal droog, daarna komen er weer buien."

Ook het verkeer had last van de zware buien. Het was aan het begin van de middag al redelijk druk op de snelwegen. Een woordvoerder van verkeerscentrale TIC weet dat aan een combinatie van terugkerend vakantieverkeer en de 'fikse regenbuien'.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie