MOSKOU - De Verenigde Staten hebben er bij Rusland op aangedrongen de nucleaire samenwerking met Iran te staken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Energie, Spencer Abraham, donderdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Moskou.

Abraham, die onder meer een ontmoeting had met de Russische minister van Atoomenergie, Aleksander Roemjantsev, zei dat Washington "uiterst bezorgd" is over het besluit van Moskou de samenwerking met Iran op het gebied van kernenergie uit te breiden. Hij drong erop aan alle samenwerking met Teheran op dat gebied te stoppen.

Volgens hem probeert Iran nucleaire- en andere massavernietingswapens te verkrijgen en is het land ook bezig met het ontwikkelen van langeafstandsraketten. "Daarom dringen we er bij Rusland voortdurend op aan alle samenwerking op nucleair gebied te stoppen, evenals de steun bij de bouw van de reactor in Bushehr", aldus Abraham.

Vreedzaam

Vorige week meldde Rusland dat het een nieuw 10-jarig programma had goedgekeurd dat onder meer de bouw omvat van een kerncentrale bij Ahwaz, 100 kilometer verwijderd van de grens met Irak. In totaal omvat het Iraanse nucleaire programma uit de bouw van vier kerncentrales, waarbij Rusland ook is betrokken.

Iran heeft herhaaldelijk verklaard dat de samenwerking met Rusland op nucleair gebied slechts voor vreedzame doeleinden is en dat het islamitische land er niet op uit is kernwapens te verkrijgen.

Maar Amerikaanse functionarissen hechten hier geen waarde aan. Volgens hen is het verkrijgen van kernwapens de enige reden dat Teheran zoveel kerncentrales wil. Voor zijn energievoorziening heeft het land ruimschoots genoeg aan zijn uitgestrekte olievelden.