Hongerstakende Iraniërs schorten actie op

ASSEN/DEN HAAG - De vijf uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die al meer dan veertig dagen in hongerstaking zijn, schorten hun actie op. Dat heeft vertrouwensarts C. van Ree vrijdag gezegd. De hongerstakers nemen lichte voedingsmiddelen als vla en soep tot zich, om blijvend lichamelijk letsel te voorkomen.

De vertrouwensarts benadrukte dat vier Iraniërs hun actie formeel niet beëindigen. De andere doet dat wel, omdat hij alsnog voor een status in aanmerking lijkt te kunnen komen. Indien noodzakelijk zullen de vier anderen hun actie voortzetten. "Ze lassen een pauze in om tot bezinning te komen, maar willen richting de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wel de druk op de ketel houden", zei Van Ree.

Novum

"Dit is een novum in de begeleiding van hongerstakers", aldus de arts, die de maatregel met alle Iraniërs heeft doorgesproken. Van Ree kon niet zeggen welke hongerstaker definitief met zijn actie is gestaakt. Gezien zijn functie kan hij niet op de overwegingen van individuele personen ingaan.

De Iraniërs leefden lange tijd op water en suiker, omdat justitie volgens hen geen duidelijke regels hanteert bij het voorbereiden van de terugkeer naar het land van herkomst. Een vluchteling kan tijdens deze procedure alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Volgens de hongerstakers zijn er echter geen duidelijke richtlijnen of afspraken waar Justitie zich aan moet houden.

Verheugd

De IND reageerde verheugd op het besluit van de hongerstakers om hun actie op te schorten. Volgens een woordvoerder is de IND heel betrokken bij hen, maar vindt de dienst ook dat hongerstaking niet het juiste middel is om het doel te bereiken. De besluitvorming in de asielprocedure van de asielzoekers is zorgvuldig verlopen, zo had de IND donderdag aan de advocate van twee van de vijf laten weten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie