Modelleerling Wubbels blijft uitgeloot

UTRECHT - Mariëlle Wubbels zal dit jaar in Utrecht niet kunnen beginnen aan een studie diergeneeskunde. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag bepaald dat Wubbels terecht is uitgeloot.

De rechtbank deed uitspraak in een kort geding dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) had aangespannen tegen de Informatie Beheer Groep (IBG). Wubbels, die wordt geafficheerd als modelstudente, behaalde haar diploma in 2001. Dankzij een cijferlijst met een gemiddelde van 8,4 werd ze toegelaten tot diergeneeskunde.

Ze zag uiteindelijk af van de opleiding, omdat ze eerst andere dingen wilde doen. Toen ze zich meldde als aanstaande student, bleek dat haar bevoorrechte positie was "verlopen", omdat ze een vwo-diploma "oude stijl" (zonder studiehuis) bezit.

Onjuist geïnformeerd

De LSVb verweet de IBG dat Wubbels onjuist was geïnformeerd. Op basis van het vwo-diploma en de hoge cijfers is haar verteld dat zij ook in de toekomst in de hoogste lotingsklasse kon blijven meeloten, veronderstelde de bond. De rechter was het daarmee niet eens en stelde de IBG in het gelijk. De studentenbond overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ook doet de LSVb doet een beroep op staatssecretaris Rutte (Onderwijs). Die zou volgens de studenten kunnen beslissen Wubbels alsnog een plaatsje te geven. Een woordvoerder van de staatssecretaris meldt echter dat de IBG in bijzondere gevallen van de regel kan afwijken. Bovendien kan de Universiteit Utrecht Wubbels via een systeem van decentrale toelating een plek geven.

Tip de redactie