AMSTERDAM - Talpa heeft aan de vooravond van zijn eerste uitzending gemeld dat er een tweede zender komt. Volgens een woordvoerder staat die gepland voor eind volgend jaar of begin 2007. "Het wordt weer een brede familiezender. Daarvoor zie ik nog genoeg mogelijkheden", aldus Talpa-eigenaar John de Mol.

Vrijdag kwam het samenwerkingsverband van regionale dagbladen GPD met het nieuws naar buiten, een dag voordat De Mol's eerste tv-zender Talpa begint met uitzenden.

"Vergelijk het met bierbrouwer Heineken, die behalve het eigen merk ook Amstel op de markt brengt. Of uitgever Sanoma, die zowel Libelle als Margriet heeft", legt de televisiemaker uit.

Vereiste

Als Talpa eenmaal op de rails staat, gaat De Mol in februari of maart praten met de kabelmaatschappijen. "Distributie is namelijk een eerste vereiste." De Mol "heeft op zijn netvlies" hoe zijn tweede zender eruit gaat zien, maar wil daarover nog niet veel kwijt.

In het vraaggesprek geeft de vermogende mediaondernemer aan dat hij, wat hem betreft, nooit meer stopt als televisiebaas. "Televisie, of eigenlijk media, is mijn ding. Daarom heb ik er na Endemol voor gekozen een bedrijf als Talpa op te zetten. Iets anders heb ik niet overwogen. Ik vind dit het leukste en kan niet anders. Wat mij betreft stop ik hier ook nooit mee."

Uitdagingen

Een afgerond idee waar hij wil eindigen met Talpa heeft hij niet. Hij wil er in ieder geval geen planning op loslaten. "Ik moet er niet aan denken een leven te leiden zonder uitdagingen, spanningen, het proberen van nieuwe dingen. Die uitdagingen vind ik in dit vak. Het afronden van een idee en dan de kick als een programma ontstaat dat mensen bezighoudt, waarover ze praten. Voor mij heeft dat niets met geld verdienen te maken."

Big Brother

Over de ophef die er onlangs ontstond over het programma Big Brother, waarin een vrouw gaat bevallen, heeft De Mol zich enigszins verbaasd. "Het valt me op dat journalisten dezelfde fouten maken als bij de eerste Big Brother. Opnieuw worden er aannames gedaan die nergens op gebaseerd zijn. Ergens werd al precies beschreven hoe de beelden van de bevalling eruit gaan zien. Ik kan nu al zeggen dat het in elk geval niet gaat gebeuren als in het gelijknamige programma. Dus niet met de camera er close op."

Politiek

De Mol zegt zeer geïnteresseerd te zijn in politiek, maar hij heeft geen greintje ambitie om ooit naar Den Haag te gaan. "Ten tijde van Pim Fortuyn ben ik gepolst door de LPF, maar een actieve rol in de politiek is niets voor mij (...) Zelfs als Peter R. de Vries mij vraagt of ik op zijn lijst wil komen, bedank ik vriendelijk. Ik hoop wel van harte dat hij doorzet. (...) Ik denk dat de Nederlandse politiek iemand nodig heeft als Peter R. de Vries. Ik zal hem ook steunen, maar ik ga niet voor hem in de Kamer zitten."

Max Westerman

Een Talpa-woordvoerder heeft vrijdag ook bekendgemaakt in onderhandeling te zijn met Max Westerman. De RTL-correspondent in Amerika is in beeld om de derde presentator te worden van het programma NSE (Nieuws, Sport en Entertainment). "We zijn al ver in de onderhandelingen met hem, maar een handtekening is nog niet gezet", bevestigde een Talpa-woordvoerder vrijdag na berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad.

Als Westerman inderdaad van New York naar Nederland verkast en NSE gaat presenteren, krijgt hij bijstand van Beau van Erven Dorens en Bridget Maasland, die al voor de klus zijn vastgelegd. NSE komt elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op de buis bij Talpa. De centrale presentator praat er met diverse deskundigen over het nieuws. De Talpa-sportpresentatoren praten over sport, Jeroen van Kan over het 'harde nieuws' en Harmke Pijpers en Inge Ipenburg over entertainment.