PARAMARIBO - Dino Bouterse is donderdag door de rechter in Paramaribo veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het coördineren van activiteiten op het gebied van drugshandel en wapensmokkel. Tegen de zoon van ex-legerleider en politicus Desi Bouterse was zestien jaar straf geëist voor zijn rol in een criminele organisatie.

Een medeverdachte werd eveneens tot acht jaar cel veroordeeld, twee anderen kregen elk tweeënhalf jaar en een persoon moet zes jaar de cel in.

Autospuitbedrijf

Dino werd in september vorig jaar aangehouden in verband met een enorme vondst aan illegale spullen in een autospuitbedrijf in een buitenwijk van Paramaribo. Tot de in beslag genomen partij behoorden zware wapens en munitie, handgranaten, granaatwerpers, mortieren, dynamiet en satellietapparatuur. Er werden ook 20 uit Frans-Guyana gesmokkelde motorvoertuigen in beslag genomen.

Tijdens het onderzoek vaardigde het Openbaar Ministerie een verbod op contact tussen de advocaten en hun cliënt uit. Het proces werd verder gekenmerkt door een groot aantal bezwaren die de advocaten van Dino Bouterse telkens weer opwierpen en die door de rechter werden verworpen.

Dino Bouterse kwam in 2003 al in opspraak in verband met een geruchtmakende wapendiefstal bij de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Paramaribo. Hij wist maanden uit handen van de politie te blijven.

De verdachte vluchtte met een illegaal paspoort naar Curaçao. Daar werd Bouterse door de justitie op een vliegtuig naar Paramaribo gezet. In deze zaak vond de rechter in Paramaribo onvoldoende bewijs voor de wapendiefstal en sprak de verdachte vrij.