Marciano Ernst verzet zich tegen uitlevering

BRUSSEL/UTRECHT - De ontsnapte tbs'er Marciano Ernst die woensdag in de Nederlandse ambassade in Brussel werd opgepakt, gaat zich in België verzetten tegen zijn uitlevering aan Nederland. Dat zei zijn advocaat M. Zumpolle donderdag.

Marciano moet waarschijnlijk vrijdag voor de procureur des konings verschijnen en zijn verzet aan hem aangeven. "Als de tbs'er niet instemt met uitlevering, moet de rechtbank binnen vijftien dagen bekijken of de aanhouding juridisch rechtmatig is verlopen", legde persrechter Meilleur van de rechtbank in Brussel donderdag uit. Als dat zo blijkt, is het een administratieve zaak en kan de tbs'er snel in Nederland terug zijn. De man blijft ondertussen in de gevangenis in Brussel.

De 34-jarige Ernst werd in 1997 veroordeeld wegens doodslag op de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd. Hij nam donderdag de benen toen hij op het terrein van de kliniek voor geestelijke gezondheidszorg in Halsteren van het ene naar het andere gebouw liep. Twee dagen later liet justitie in een opsporingsbericht op televisie zijn foto en naam zien.

Angst

Hij vluchtte vorige week donderdag uit angst voor de dreigende verlenging van zijn tbs. Dat heeft Ernst donderdag gezegd tegen een Belgische medewerker van de Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG).

Deze medewerker, J. van der Paelt, mocht Ernst donderdagmiddag twintig minuten bezoeken. Omdat verlenging van tbs dreigde "heb ik mijn kans schoongezien", zei Ernst volgens woordvoerder P. Vleeming van de EORG tegen Van der Paelt.

Na zijn ontsnapping wist de tbs'er vrij snel naar "het buitenland" te vluchten. Of dit direct naar België was, zei E. niet.

Volgens de EORG heeft de tbs'er nog geen medische controle gehad en dat betreurt de belangenorganisatie. "Wij willen dat hij wegens zijn stoornis zijn medicijnen alsnog zo snel mogelijk krijgt", aldus Vleeming.

Tbs

Op 24 augustus behandelt de rechtbank in Rotterdam de verlenging van Ernsts' tbs. Die zitting stond al voor zijn ontsnappping gepland en gaat wat het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gewoon door. De vertraging in de uitlevering die nu waarschijnlijk is, kan er echter toe leiden dat deze behandeling moet worden uitgesteld als Ernst niet tijdig terug in Nederland is, aldus Zumpolle. In dat geval wordt de behandeling verschoven naar een datum wanneer Ernst. wel weer in Nederland is.

Zumpolle heeft donderdag geprobeerd contact met zijn cliënt te krijgen. Dat is volgens hem nog niet gelukt. Hij heeft Marciano Ernst nog niet zelf gesproken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie