Nederland neemt deel aan vredesmissie in Atjeh

DEN HAAG/BRUSSEL - Nederland levert tien tot twaalf mensen voor een Europese vredesmissie in Atjeh in Indonesië. De missie moet toezien op de ontwapening van de rebellen in de opstandige provincie en de terugtrekking van het Indonesische leger.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bevestigd. De Nederlanders maken deel uit van een groep van ongeveer tweehonderd personen, onder leiding van de Nederlandse EU-topdiplomaat Pieter Feith. Een eerste groep van vijftig man onder wie vijf Nederlanders vertrekt volgende week ter voorbereiding van de operatie. De officiële missie begint half september.

EU

De vredesmissie is georganiseerd door de Europese Unie (EU) en de organisatie van Aziatische landen (Asean) op verzoek van de Indonesiche regering en de rebellenbeweging GAM. De beide partijen zullen komende maandag in Helsinki een vredesakkoord ondertekenen. In Atjeh strijdt de rebellenbeweging GAM al sinds 1976 voor onafhankelijkheid. Bij dat conflict met de regering zijn zeker 15.000 mensen omgekomen.

Volgens ingewijden komen op tien plaatsen in Atjeh locaties om wapens in te leveren. In ruil voor de wapens krijgen de voormalige rebellen een stukje grond, een lening en training om een echt beroep te leren. Verder is voorzien dat Atjeh meer zaken zelf mag regelen en inkomsten krijgt uit de lokale oliebronnen.

Het Indonesische leger moet zich volgens het akkoord geleidelijk uit de provincie terugtrekken. Het leger heeft er nu nog 30.000 man. Eind december moet de operatie grotendeels zijn afgerond.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie