DEN HAAG - Kippen, eenden en ander pluimvee moeten onmiddellijk verplicht binnen worden gehouden. Dat vindt een Tweede-Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF. De voorzorgsmaatregel is nodig tijdens de vogeltrek om de kans op besmetting van het Nederlandse pluimvee met een variant van de vogelpest te verkleinen.

Het ministerie van Landbouw kondigde woensdag aan te onderzoeken of een dergelijke tijdelijke ophokplicht voor het pluimvee nodig is. CDA-Kamerlid Ormel wil echter niet wachten op het oordeel van de deskundigencommissie, die hiervoor door het departement om advies is gevraagd. Omdat de vogeltrek inmiddels op gang komt, ziet de hij geen reden nog langer te wachten met het naar binnen halen van de scharrelkippen. "Wij denken dat iedere dag telt."

Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) zou het pluimvee het liefst ieder jaar tijdens de vogeltrek ophokken. Dat kan ook vrij eenvoudig omdat de dieren 's nachts al binnen vertoeven. "Het is een kwestie van 's ochtends de deur dichthouden". Voorwaarde voor de sector is dat de bedrijven de eieren als scharrelei kunnen blijven verkopen.

VVD

Ook VVD-Kamerlid Oplaat is voorstander van een directe ophokplicht. Bij de evaluatie van de aanpak van de vogelpestcrisis, die in 2003 Nederland trof, pleitte de VVD'er er eerder dit jaar al voor standaard het pluimvee op stal te houden tijdens de vogeltrek. Kamerlid Van den Brink (LPF) steunt hem daarin. "Je moet het zekere voor het onzekere nemen. Als straks uit onderzoek blijkt dat het ophokken niet nodig is, kan de maatregel alsnog worden opgeheven", aldus de LPF'er.

PvdA

PvdA-Kamerlid Waalkens vindt dat Nederland nu niet direct "de hele natuur achter glas" moet zetten. Hij wil het advies van de deskundigencommissie afwachten, al moet die wel haast maken. "Het is nog niet een echte crisissituatie maar het is wel dreigend. Ik verwacht voor vrijdagmiddag 12.00 uur een oordeel. De minister kan dan een politiek besluit nemen.

Virus

Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw benadrukt dat het virus nog niet in Europa is en dat sprake is van een dreiging. Nadat de commissie begin volgende week een advies heeft uitgebracht, zal eerst nog overleg volgen met de pluimveesector. "Daarna zal de minister een besluit nemen."

Dierenbescherming

De Dierenbescherming hoopt dat minister Veerman van Landbouw daarbij zal afzien van de ophokplicht. "Zo'n maatregel is buitenproportioneel en overdreven." Kippen, die gewend zijn om te scharrelen, kunnen volgens de organisatie agressief naar elkaar worden als ze te lang binnen zitten.

Mensen, die kippen en vogels voor hun hobby houden, willen de dieren alleen ophokken als de vogelpest ook daadwerkelijk uitbreekt, liet de Nederlandse Bond van Dwerghoender, hoender-, sier- en watervogel Houders (NBDH) weten. Mocht het toch tot een dergelijke plicht komen, dan willen de hobbydierhouders graag dat voor de watervogels een aparte regeling wordt getroffen.

De discussie over de tijdelijke ophokplicht is opgelaaid na recente uitbraken van de vogelpest in Rusland en Kazachstan. Het gaat in beide landen om de variant H5N1, die ook voor mensen dodelijk kan zijn. Vermoed wordt dat het virus met trekvogels meeliftte vanuit Zuid-Oost-Azië, dat sinds eind 2003 met de vogelpest kampt.