Radicale imam Omar Bakri in Libanon opgepakt

BEIROET - De omstreden radicale moslimgeestelijke Omar Bakri is donderdag in Libanon gearresteerd. Dat hebben bronnen gemeld binnen de Libanese veiligheidsdiensten. Bakri, die zaterdag vanuit Groot-Brittannië naar Libanon reisde, werd aangehouden toen hij het gebouw van een plaatselijk televisiestation verliet waar hij een interview had gegeven.

In dat interview ontkent Bakri dat hij banden onderhoudt met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden. Hij zei de 'onschuldige doden' als gevolg van de aanslagen te betreuren.

Volgens de Libanese veiligheidsdienst is er geen aanklacht tegen Bakri, maar wordt hij wel ondervraagd. De politie kan hem maximaal 72 uur vasthouden.

Aangeven

Bakri heeft in Groot-Brittannië grote woede gewekt met zijn radicale uitspraken. Hij zei onder andere dat hij nooit geloofsgenoten bij de politie zou aangeven als hij wist dat die van plan waren om bommen te leggen. Ook zei hij geen moeite te hebben met gijzelingsacties op Britse scholen door terroristen "met de juiste motieven".

Hoogverraad

De Britse regering zou Bakri in de toekomst de toegang tot het land willen ontzeggen. De Britse regering onderzoekt ook mogelijkheden om Bakri en twee andere moslimgeestelijken aan te klagen. Zij zouden tot moord en hoogverraad hebben aangezet door terreurdaden goed te praten en zelfs te verheerlijken.

Bakri heeft ontkend dat hij de daders van de bomaanslagen van 7 juli heeft omschreven als 'the fantastic four', zoals de krant The Sunday Times beweerde.

Vakantie

Bakri verliet Groot-Brittannië amper 24 uur nadat premier Blair had aangekondigd dat hij radicale moslims hard zou gaan aanpakken. In het interview zei Bakri ook geen plannen te hebben om terug te keren naar Groot-Brittannië, waar hij bijna twintig jaar heeft gewoond. "Ik ben van plan weer te gaan wonen in mijn thuisland", aldus de imam op de commerciële zender Future TV vlak voor zijn arrestatie.

"Als Tony Blair van oordeel is dat er geen bewijs tegen mij is, dan zou ik naar Groot-Brittannië kunnen gaan als toerist of bezoeker", zei hij.

De imam, die een Libanees paspoort heeft, zei bij zijn vertrek uit Engeland dat hij in Libanon op vakantie ging. Dinsdag had hij nog verklaard terug te willen keren naar Groot-Brittannië, tenzij de regering zou zeggen dat hij niet langer welkom was. De omstreden geestelijke heeft behalve de Britse en de Libanese ook de Syrische nationaliteit.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie