D66 roept kabinet op tot lastenverlichting

DEN HAAG - Regeringsfractie D66 zou het "zeer verstandig" vinden als het kabinet besluit volgend jaar met extra lastenverlichting te komen om de koopkracht van de burgers op te vijzelen. Tweede-Kamerlid Bakker noemt het een goed idee als het kabinet daarvoor de extra aardgasbaten gebruikt. Die bedragen vermoedelijk zo'n anderhalf miljard euro.

Volgens Bakker hebben veel burgers een paar moeilijke jaren achter de rug, mede als gevolg van de hoge olieprijzen. Die olieprijzen leiden voor de staat juist tot extra aardgasinkomsten. "Laat het kabinet die twee tegen elkaar wegstrepen", aldus Bakker donderdag.

Extra vertrouwen

D66 pleitte enkele maanden terug al voor extra lastenverlichting om de economische groei te stimuleren. Bakker noemt het "goed nieuws" dat de groei volgens het Centraal Planbureau volgend jaar weer gaat aantrekken. Door de koopkracht een impuls te geven kan het kabinet zorgen voor "extra vertrouwen" bij de burgers, zegt hij.

VVD-Kamerlid Blok spreekt eveneens van "goed nieuws". Volgens hem wordt het voor het kabinet mogelijk om zijn belofte van het begin van de regeerperiode "eerst het zuur, dan het zoet" waar te maken. Met al aangekondigde maatregelen als afschaffing gebruikersdeel OZB en lesgeld en het deblokkeren van het spaarloon verwachten de liberalen al heel wat inkomensgroepen in koopkracht tegemoet te kunnen komen. "En je kunt nu eenmaal niet iedereen een betere koopkracht garanderen", zegt Blok.

Genoeg geld

PvdA-Kamerlid Crone stelt vast dat er door de hogere gasbaten en de aantrekkende economie "genoeg geld" is om volgend jaar iets extra's te doen. Crone werkt aan een tegenbegroting, waarmee de PvdA een alternatief wil bieden voor de plannen van het kabinet.

Ziektekostenplannen

Naast lastenverlichting voor de lagere en middeninkomens wil de grootste oppositiepartij onder meer geld uittrekken om de ziektekostenplannen van het kabinet te versoepelen en om de burgers te compenseren voor de hogere energierekeningen.

Tip de redactie