AMSTERDAM - Minder mensen zijn in Amsterdam het afgelopen halfjaar de dupe geworden van straatroof, autodiefstal en andere kleine criminaliteit. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van de Amsterdamse politie.

Het aantal straatroven in de hoofdstad ging met 26 procent omlaag, van 2303 in het eerste halfjaar van 2001 naar 1704 in de afgelopen zes maanden. Het aantal overvallen daalde met 19 procent van 248 naar 201 en het aantal autodiefstallen ging met 16 procent omlaag.

Autokraken

Ook het aantal autokraken daalde sterk, met 18 procent, van .167 naar 10.857. Inbraak in woningen en zakkenrollerij daalde slechts met 5 en 8 procent.

De cijfers zijn gebaseerd op aangiften. De politie hanteert sinds kort een hardere aanpak en dat heeft succes, aldus een poltiewoordvoerder. Vooral zogeheten veelplegers kunnen rekenen op een stevige aanpak. Niet alleen het misdrijf waarvoor ze worden opgepakt krijgt aandacht, hun hele criminele historie stuurt de politie ook mee naar justitie.

Roofteams

De politie houdt daarnaast de favoriete locaties van criminelen goed in de gaten en zet daar agenten in. Daarvoor zijn extra motoren aangeschaft. De politieagent op de motor is flexibel inzetbaar, goed zichtbaar en heeft veel succes bij de achtervolging en aanhouding van straatcriminelen. De politie heeft ook speciale roofteams om de straatcriminaliteit aan te pakken.