Britse politie pakt buitenlanders op

LONDEN - De Britse politie heeft donderdag tien buitenlanders opgepakt, omdat ze een bedreiging voor de "nationale veiligheid" zouden vormen. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten in een verklaring.

Minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke zei dat de tien in afwachting van hun uitzetting blijven vastzitten. Hij noemde geen namen van de mensen die zijn opgepakt.

Volgens de BBC zou de Jordaniër Abu Qatada onder de arrestanten zijn. De in Londen woonachtige Qatada geldt als de geestelijk leider van al-Qaeda in Europa.

Snellere uitzetting

Naar aanleiding van de aanslagen in Londen maakte premier Blair vorige week bekend dat Groot-Brittannië buitenlanders die terroristische ideeën uitdragen, sneller zal uitzetten of niet tot het land toelaten. Het gaat om een uitbreiding van de huidige bevoegdheden, nieuwe wetten zijn niet nodig. Indien nodig wordt wel de mensenrechtenwetgeving aangepast.

De premier zei dat de Britse gastvrijheid is misbruikt en dat mensen nu moeten beseffen dat "de regels van het spel veranderen".

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie