Ontsnapte TBS'er aangehouden (video)

BRUSSEL - De ontsnapte tbs'er Marciano Ernst is woensdagmiddag in de Nederlandse ambassade te Brussel aangehouden, toen hij onder een valse naam om geld kwam vragen. Dat heeft de woordvoerder van de ambassade gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De ontsnapte tbs'er had dinsdagavond al gebeld naar de ambassade. Hij noemde zich Ernst Marshall. De man had een verward verhaal en het verzoek om een nummer in Nederland te bellen.

Niet urgent

"De ambtenaar kenmerkte dit verzoek als 'niet urgent' en vroeg hem woensdagochtend om negen uur langs te komen", aldus de woordvoerder. "Later kreeg hij argwaan door het Surinaamse accent en het verwarde verhaal. Het telefoonnummer vanwaar hij belde is getraceerd en bleek van een videotheek hier vlakbij te zijn."

De politie en mensen van de ambassade waren snel ter plaatse. De tbs'er bleek daar inmiddels weg, maar de videotheekhouder herkende wel de signalementsfoto van de man.

Gealarmeerd

Woensdag heeft de politie een tijdlang de wacht gehouden bij de ambassade. Na elf uur vertrokken de agenten naar het bureau in de buurt. "Om half vier stond de bewuste persoon hier voor de balie. Hij zei dat hij blut was en geld wilde lenen. Toen hebben medewerkers hem weggeleid en direct de politie gealarmeerd. Die heeft hem daarop aangehouden en meegenomen."

De tbs'er heeft zich bij de aanhouding niet verzet. De woordvoerder kan niet zeggen of de man zich daarbij verward gedroeg.

Gesloten kliniek

De aangehouden tbs'er zal na zijn uitlevering aan Nederland worden overgebracht naar de gesloten kliniek Van Mesdag in Groningen. Dat heeft persofficier H. Hambeukers van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam woensdag gezegd. Hoe lang het duurt voordat E. weer terug is in Nederland, is niet bekend.

Volgens Hambeukers is het op zich niet strafbaar om te ontsnappen aan een tbs-behandeling. Volgens justitie zal wel worden bekeken wat er gebeurt met zijn behandeling en of die verlengd moet worden. Ook zal bekeken worden onder welk regime die behandeling zou moeten worden voorgezet.

Eind augustus stond er al een zitting van de rechtbank in Rotterdam gepland waar over een verlenging van de behandeling van E. zou worden beslist. Die zitting gaat gewoon door, aldus Hambeukers.

Tip de redactie