'OM laat taakstrafontduikers gaan'

AMSTERDAM - Een deel van de mislukte taakstraffen wordt door het Openbaar Ministerie niet omgezet in een gevangenisstraf. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland woensdag in het AVRO-programma 1opdeMiddag.

Als de afspraken van een taakstraf meerdere malen niet worden nagekomen, stuurt Reclassering Nederland de zaak terug naar Justitie. "We maken strenge afspraken. Eén keer te laat komen mag, maar na de tweede keer beschouwen wij de taakstraf als mislukt en sturen wij de zaak terug naar Justitie", aldus Van Gennip.

"Wij hopen dan dat die taakstraf dan alsnog wordt omgezet in een gevangenisstraf. Dat gebeurt, maar dat gebeurt ook in gevallen niet", zegt Van Gennip. "Het Openbaar Ministerie moet hierin heel consequent zijn en dat zijn ze niet. Dat vinden wij heel spijtig."

'Onacceptabel'

PvdA-Kamerlid Wolfsen vindt het onacceptabel dat niet alle mislukte taakstraffen worden omgezet in een celstraf. "Vorig jaar nog hebben we minister Donner hierop aangesproken. Hij verzekerde ons dat iemand die zijn taakstraf ontloopt, altijd een gevangenisstraf krijgt. Dat klopt dus niet, hoor ik nu opnieuw", aldus Wolfsen tegen de AVRO. "Dat is absoluut fnuikend voor het gezag van de Reclassering en het gezag van de rechter."

Wolfsen gaat minister Donner vragen om onderzoek te doen naar driehonderd mensen die een taakstraf hebben gekregen, maar niet of slechts gedeeltelijk hebben uitgevoerd. "We moeten bij die mensen kijken of het Openbaar Ministerie daadwerkelijk actie heeft ondernomen en alsnog een taakstraf heeft opgelegd. Daarbij moet er gekeken worden of deze mensen ook echt opgesloten zijn, want dat is ook nog maar de vraag", aldus Wolfsen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie