Rotterdam neemt auto's wanbetalers in beslag

ROTTERDAM - Gemeentebelastingen van Rotterdam (GBR) heeft 23 auto's in beslag genomen van mensen die een schuld hebben bij de dienst. Sinds vorige week stuurt Gemeentebelastingen waarschuwingen aan wanbetalers. Hierin staat dat hun voertuig op een signaleringslijst van de deurwaarder staat. Volgens de belastingadfdeling van de gemeente zijn inmiddels duizenden waarschuwingen verstuurd.

Vorige week, zo maakte Gemeentebelastingen woensdag bekend, kregen 33 wanbetalers de deurwaarder op bezoek. Tien van hen betaalden direct hun belastingschuld van in totaal 20.000 euro. Drieëntwintig schuldplichtigen hadden geen geld paraat en zijn voorlopig hun auto kwijt. De 33 stonden voor in totaal 150.000 euro in het krijt bij de belastingen of bij de Sociale Dienst.

Wielklem

De auto's van de wanbetalers krijgen bij een bezoek van de deurwaarder eerst een wielklem en worden daarna afgevoerd. Wie zijn schuld binnen vier weken betaalt, krijgt het voertuig terug. Daarbij komen nog wel de kosten van het wegslepen en de stalling. Volgens een woordvoerder van GBR kunnen die kosten flink hoog oplopen. Als de schuld niet binnen de periode van vier weken wordt voldaan, verkoopt de deurwaarder de auto.

"We zien dat de actie succes heeft, want sinds vorige week zijn meer mensen hun schuld komen aflossen bij ons kantoor. Mensen zijn toch bang hun heilige koe kwijt te raken. Het is onvoorstelbaar dat ze dan plotseling grote bedragen kunnen neertellen", aldus de woordvoerder. De opgelopen schulden bestaan in de meeste gevallen uit niet betaalde parkeerboetes en onroerendzaakbelasting. Bij de Sociale Dienst gaat het om zich niet houden aan betalingsregelingen na bijstandsfraude.

Inboedel

Wie geen auto heeft en wel een belastingschuld ontloopt de dans niet. Wanbetalers in deze groep lopen grote kans dat hun inboedel in beslag wordt genomen. Ze kregen vorige maand al een waarschuwing in de bus.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie