RIJSWIJK - In Nederland gebruikt 49 procent van de vrouwen met een vaste relatie de anticonceptiepil om zwangerschap te voorkomen. Ons land komt daarmee op de tweede plaats van de wereldranglijst na Duitsland (59 procent). In België is 47 procent van de vrouwen aan de pil. Dat blijkt uit cijfers van een onderzoek van het Population Reference Bureau uit de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten neemt slechts 16 procent van de vrouwen met een relatie het voorbehoedsmiddel in. Als laatste op de wereldranglijst staat Somalië met 0,2 procent.

Wereldwijd doet volgens het onderzoek ruim 60 procent van de mensen met een relatie aan enige vorm van geboortecontrole. Een aantal ontwikkelingslanden heeft de afgelopen jaren een grote inhaalslag gemaakt. Zo gebruikt in Azië onderhand 64 procent van de paartjes een voorbehoedsmiddel. Maar in de Afrikaanse landen zuidelijk van de Sahara is dat slechts 18 procent.

Toch is volgens de onderzoekers de vraag naar voorbehoedsmiddelen in Afrika groot, ruim 120 miljoen paren wil aan geboortecontrole doen. Het probleem is echter dat er weinig voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn.