Dodelijke vogelgriepvariant in Kazachstan vastgesteld

BISJKEK - De gevallen van vogelgriep die onlangs zijn aangetroffen in Kazachstan, zijn veroorzaakt door het gevaarlijke H5N1-virus. Deze variant kan ook worden overgedragen op mensen en dodelijk zijn. Dat heeft het Kazachse ministerie van Landbouw woensdag gemeld.

Het ministerie maakte vorige week melding van een uitbraak van vogelpest onder pluimvee in het dorp Golubovka, in het noorden van Kazachstan bij de grens met Rusland. De autoriteiten hebben het gebied volledig van de buitenwereld afgesloten.

Aan de andere kant van de grens, vooral in het gebied rond de Siberische stad Novosibirsk, deden zich eind vorige maand al gevallen van het H5N1-virus onder dieren voor. Vermoedelijk hebben trekvogels vanuit Zuidoost-Azië de ziekte meegedragen.

De vrees bestaat dat het virus zich verder zal verspreiden, tot in Europa toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de ziekte in de Siberische regio al weer op zijn retour door de veranderende weersomstandigheden.

Importverbod

Minister Veerman van Landbouw heeft dinsdag besloten om met ingang van maandag 15 augustus de import van siervogels en veren vanuit Rusland en Kazachstan te verbieden. Nederland loopt met de maatregel vooruit op een importverbod van de Europese Unie. Levend pluimvee en andere pluimveeproducten mogen al geruime tijd niet meer geïmporteerd worden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie