Scherpe kritiek coalitie op Verdonk

AMSTERDAM - Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) krijgt kritiek uit de eigen coalitie omdat zij te lang heeft vastgehouden aan haar inburgeringsplannen. Daardoor is er nu nog steeds geen inburgeringsregeling, melden D66 en CDA. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De kritiek is ontstaan nadat ambtenaren van het ministerie van Verdonk hebben geconcludeerd dat de plannen onhaalbaar zijn. Verdonk wilde 775 duizend allochtonen verplicht laten inburgeren maar volgens haar ambtenaren is dat voor slechts 400 duizend mensen haalbaar. De ambtenaren worden in hun mening gesterkt door een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat het juridisch niet haalbaar was alle allochtonen verplicht in te laten burgeren.

Verschillende fracties hebben aangedrongen om de verplichte inburgering te beperken tot de groep die dat het hardst nodig zou hebben. Verdonk hield echter vast aan haar standpunt dat iedere allochtoon moet inburgeren. Nu blijkt dat ze alsnog moet toegeven, zijn de coalitiepartners ontevreden.

Groots plan

Als Verdonk voor een andere aanpak had gekozen, had er al een regeling kunnen zijn, zegt D66-Kamerlid Ursie Lambrechts in de krant. "We hebben meer dan een jaar verloren doordat ze koste wat kost vasthield aan een groots plan." Lambrechts vindt dat typisch voor Verdonk. "Ze is zo principieel en richt zich te weinig op wat praktisch en snel tot stand te brengen is."

Volgens het CDA is er 'keer op keer op aangedrongen dat de minister haast maakt'. "En nu loopt het proces weer vertraging op. En hoe lang zit ze er nu al? Bijna drie jaar", zegt kamerlid Mirjam Sterk. Zij wil dat begonnen wordt met groepen die een taalcursus het hardst nodig hebben. De PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat Verdonk zich beperkt tot de groep die een inburgeringscursus het hardst nodig heeft.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie