Spermadonorshow toch op televisie

RIJSWIJK - De tv-zender Talpa brengt alsnog de omstreden spermadonorshow op tv. Onder de titel "Ik wil je kind en verder niets" komt het programma van producent Reinout Oerlemans in eerste instantie eenmalig op de buis. Dat heeft een woordvoerder van Talpa woensdagochtend laten weten na berichten in de media.

In het programma gaat een ongehuwde vrouw op zoek naar een spermadonor. Uit een groep mannen kiest ze een donor die haar via kunstmatige inseminatie aan een kind moet helpen. Het programmavoorstel van Oerlemans werd eerder door Joop van den Ende en RTL-baas Fons van Westerloo naar de prullenbak verwezen. Van den Ende noemde het programmavoorstel eerder "een walgelijk initiatief."

Volgens de Talpa-woordvoerder maakt het programma van Oerlemans' bedrijf Eyeworks deel uit van Talpa's tv-competitie die op 22 augustus begint. Daarin zijn proefafleveringen te zien van vijf tv-producenten. "De 'pilot' die van de kijkers de meeste stemmen krijgt, komt als serie op de buis."

Om de competitie zo zuiver mogelijk te houden, laat Talpa de promotie van de vijf programma's aan de makers over.

CDA

Het CDA hoopt dat er massaal verzet komt tegen de show. Het Tweede-Kamerlid Atsma noemt een dergelijk programma "volstrekt verwerpelijk". Het kamerlid liet woensdag weten vragen te stellen aan de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid), Donner (Justitie) en staatssecretaris Van der Laan (Media).

Volgens Atsma is het programma in strijd met de embryowet die het commerciële gebruik van eicel en sperma verbiedt. Verder meent hij dat het idee dat door het bedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans wordt geproduceerd is gestolen van een andere tv-producent.

Weerstand

Atsma, die al eerder Kamervragen stelde toen het zogeheten tv-format voor de show voor het eerst in het nieuws kwam, hoopt dat de weerstand tegen het programma zo groot zal zijn, dat er geen verbod nodig is. "Je zult maar het kind zijn van zo'n show", verzucht de CDA'er, die veronderstelt dat het programma in strijd is met de internationaal vastgelegde rechten van het kind.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie