'Aanslag op Londens zakencentrum onvermijdelijk' (video)

LONDEN - Een terroristische aanslag in de City, het financiële hart van Londen, is onvermijdelijk. Dat heeft de politiefunctionaris die belast is met het zakencentrum van de Britse hoofdstad, woensdag gezegd in een vraaggesprek met de zakenkrant Financial Times.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens commissaris James Hart hebben terroristen sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, herhaaldelijk verkennend werk verricht in de City. Hun activiteiten richtten zich volgens hem op plaatsen waar de Londense zakenwereld grote schade kan worden toegebracht, in combinatie met veel doden en maximale ontregeling.

Hart is ervan overtuigd dat een daadwerkelijke aanslag "slechts een kwestie van tijd" is. Desondanks schat de politiefunctionaris dat slechts de helft van alle bedrijven in Londen een rampenplan klaar heeft liggen.

De commissaris zei dat politieoperaties die de activiteiten van terreurgroepen in de City aan het licht hebben gebracht, niet hebben geleid tot arrestaties. Wel is volgens hem alle relevante informatie doorgespeeld aan de inlichtingendiensten.

Hart denkt niet dat de zelfmoordaanslagen in Londen op 7 juli, waarbij vier terroristen 52 mensen met zich mee de dood insleurden, het werk zijn geweest van een "terroristische cel". Hij zei eerder te geloven dat de daders sympathisanten waren van al-Qaeda.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie