Het winterweer met temperaturen tot wel -49 graden Celsius heeft in het midwesten van de Verenigde Staten ten minste 21 doden geëist. Er wordt gewaarschuwd voor het risico op bevriezingsverschijnselen.

Volgens een dokter van een ziekenhuis in Chicago vielen er donderdag negen doden en werden er daarnaast nog 25 mensen binnengebracht met bevriezingsverschijnselen. In het ergste geval moeten hun vingers en tenen worden geamputeerd.

De extreem lage temperaturen worden veroorzaakt door onverwachte stromingen uit de poolgebieden en zijn gevaarlijk voor kwetsbare groepen, zoals daklozen en oudere mensen. Chicago en andere steden bieden extra opvanglocaties aan, maar veel mensen blijven toch buiten.

Huizen en kantoren gebruiken recordhoeveelheden aardgas om warm te blijven. Energiebedrijven roepen op zo veel mogelijk energie te besparen om stroomuitval te voorkomen.

Voor de tweede dag op een rij zorgen de extreme kou en de wind ervoor dat vliegtuigmaatschappijen meer dan tweeduizend vluchten annuleren. Vooral in Chicago is het weer bar en boos. In de derde stad van de VS zijn meer dan zevenhonderd vluchten geannuleerd.

Komend weekend worden in het midwesten van de VS mildere temperaturen verwacht van boven de nul graden Celsius.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!