De dambreuk in Brazilië heeft inmiddels aan 110 mensen het leven gekost. De teller met het aantal vermisten staat op 238. Van de geborgen lichamen zijn 71 personen geïdentificeerd.

De dam bij een ijzermijn in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais begaf het, waardoor delen van het stadje Brumadinho, ten zuiden van Belo Horizonte, overspoeld werden door een stroom van modder en afval. Een gebied zo groot als vierhonderd voetbalvelden is door 12 miljoen kubieke meter modder bedekt.

De zoektocht naar vermisten is lastig, omdat veel lichamen zijn meegesleurd door de modderstroom.

Braziliaanse aanklagers hebben deze week vijf personen opgepakt in het onderzoek naar de dambreuk in de staat Minas Gerais. Het gaat om drie medewerkers van het mijnbouwbedrijf Vale en twee andere personen die in opdracht van het bedrijf werken.

Geld aan nabestaanden

Vale heeft laten weten mee te werken aan het onderzoek. Ook doet het bedrijf naar eigen zeggen alles wat nu mogelijk is. Zo biedt het nabestaanden geld aan en wordt er geïnvesteerd in de veiligheid van andere dammen.

Ook gaat Vale tien dammen buiten bedrijf stellen om rampen als die van vorige week te voorkomen. Volgens het bedrijf kost het minstens 1,3 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) en drie jaar om de dammen buiten bedrijf te stellen.

De staat heeft beslag gelegd op 11 miljard real (zo'n 2,6 miljard euro) van het bedrijf. Daarmee willen de autoriteiten zeker stellen dat Vale kan opdraaien voor de schade die de ramp heeft veroorzaakt.

Het bedrijf was drie jaar geleden betrokken bij een vergelijkbaar ongeval, eveneens in Minas Gerais. Toen brak ook al een dam bij een mijn van Vale. Negentien mensen overleefden het niet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!