MEXICO-STAD - Paus Johannes Paulus II heeft woensdag tijdens zijn bezoek aan Mexico voor het eerst een indiaan heilig verklaard. Het gaat om de Mexicaanse boer Juan Diego (1474-1548) aan wie in 1531 de maagd Maria zou zijn verschenen. De verschijning inspireerde miljoenen indianen tijdens en na Diego's leven om zich bij de Rooms-Katholieke Kerk aan te sluiten.

De ceremonie had plaats in de basiliek van Guadaloupe in het noorden van Mexico-stad. De paus greep de gelegenheid aan om de aanhoudende discriminatie van de indianen in Mexico te bekritiseren. Hij pleitte voor een "beter Mexico met meer gerechtigheid en solidariteit."

Verzonnen

In kerkelijke kringen wordt ervan uitgegaan dat de heiligverklaring de strijd van de indianen tegen hun achterstelling versterkt. Sommige historici trekken het bestaan van Diego in twijfel. Zij zeggen dat Spaanse priesters hem verzonnen om de autochtone bevolking van Mexico tot het rooms-katholieke geloof te bekeren.

Zalig

Het is de vijfde keer dat de kerkleider in Mexico op visite is. Hij vertrekt donderdagmiddag (plaatselijke tijd), nadat hij de indiaanse martelaren Juan Batista en Jacinto de los Angeles zalig heeft verklaard. Batista en Los Angeles keerden zich eind zeventiende eeuw tegen de verering van afgoden door de indiaanse gemeenschap. Dat bekochten ze in 1700 met de dood.

Guatemalteek

Eerder deze week bezocht de paus Guatemala waar hij de e-eeuwse missionaris Pedro de San José Betancur heilig verklaarde. Zijn 97e buitenlandse reis begon vorige week dinsdag in Canada. Daar woonde hij onder meer de Wereldjongerendagen in Toronto bij.